Allt om choklad

Denna sajt handlar om den underbara sötsaken choklad och allt som har med choklad att göra. Här kan du hitta några bra tips på roliga bakverk som innehåller choklad och mycket mer. I texten nedan så kan du läsa om chokladens historia och chokladens alla olika former som alla har olika egenskaper och användningsområden.

kakao_131688359

De chokladkakor som vi äter idag framställs från den så kallade kakaobönan. Kakaobönan kommer från ett så kallat kakaoträd där de växer på stammen på trädet. När de är fullvuxna så skördar man trädet och maler ned dem till kakaopulver. På 1500-talet så upptäckte Christofer Columbus kakaobönorna i Sydamerika och tog dem till Europa och innan dess så användes de av maya indianerna som valuta och för att skapa den första choklad drycken som de kallade xocolatl. Det finns flera olika sorters choklad som alla framställs på olika sätt och alla används till olika saker.

Mörk choklad kallas den choklad som det är högs choklad halt i. För att en choklad ska klassificeras som en “mörk” choklad så ska den innehålla minst 35 procent kakao. Om man letar noga så kan man dock hitta chokladkakor med upp till 99 procent kakao halt. Dessa chokladkakor har oftast en väldigt stark kakao smak då de innehåller så mycket koncentrerad choklad.

Mjölkchoklad är nog den vanligaste formen av choklad då det är den som vi äter som tilltugg och som godis. Det är också väldigt vanligt att man använder mjölkchoklad i bakverk och bakelser när man bakar. Namnet mjölkchoklad kommer från att man använder mjölk i chokladen när man framställer den. Mjölkchoklad kan också användas i matlagning för att ge en annorlunda smak till maträtter.

Vit choklad är choklad där man har enbart använt fettet från kakaobönan och inte något från kakaomassan och på så vis skapat en slags choklad som inte får den traditionella bruna choklad färgen. Förutom det så skapas vit choklad på samma sätt som vanlig choklad. Resultatet blir en vit choklad som både är lukt och delvis smaklös vilket är varför man ofta kryddar den eller parar ihop den med vanilj som ger den smak.