Baka med choklad – några tips

Choklad är en omåttligt populär ingrediens när det kommer till matlagning. Ofta efterrätter, men även för annat. Det är dock inte alltid den enklaste att arbeta med om man inte har läst på sig lite. Här följer några användbara tips för hur man bakar och arbetar med choklad i köket.

Att smälta choklad är ofta första steget när man ska arbeta med det. Och medan det snabbaste sättet att göra detta må vara att ställa in chokladen i mikron, är ett vattenbad att föredra just för att man får mer kontroll över processen. För att göra detta behövs en bunke som klarar av att bli uppvärmd, som exempelvis denna. Lägg chokladen i den och ställ bunken över en kastrull med kokande vatten. Undersidan ska dock inte sänkas ned i vattnet.

När chokladen har smält helt är det viktigt att slå av värmen. Får den ligga kvar riskerar man antingen att den blir grynig eller bränd. För att få bästa möjliga konsistens och yta är det rekommenderat att låta chokladen svalna. Omkring 30 minuter brukar räcka. Värm sedan upp den igen men denna gång tar du bort den från värmen precis innan den smält helt och hållet. I detta stadium är den som bäst att arbeta med. Börjar den tjockna igen innan du är färdig kan du helt enkelt ställa tillbaka den på värmekällan och låta den nästan smälta igen.

Man brukar även tala om att inte chocka chokladen. Och detta betyder att låta den komma i kontakt med något väldigt kallt. Det kan vara allt från att blanda den med väldigt kalla ingredienser till att röra i den med en kall metallsked. Detta kan leda till att chokladen blir grynig eller börja klumpa sig. Av denna anledning är det rekommenderat att alltid röra om i chokladen med en träsked och att all annan utrustning och alla ingredienser är rumstempererade.