Choklad i Sverige

I Sverige älskar vi choklad, det finns det ingen tvekan om. Det finns butiker som fokuserar exklusivt på choklad, nästan alla restauranger har en efterrätt med choklad i och godishyllan på butiken är full med inhemska och internationella chokladmärken.

Märta och Chokladbiten

I Höga Kusten finns det tusentals smaker att testa.Du som älskar choklad borde ta tiden att titta runt bland områdets matställen, du kommer att hitta chokladbitar och efterrätter som stillar ditt begär och ger dig inspiration till fler smakkombinationer. En butik som du definitivt ska titta förbi är Märta och Chokladbiten som ligger i Örnsköldsvik. Här jobbar en kvinna som kan allt om choklad, hon säljer praliner i fina askar likaväl som tårtor och driver ett café. Du kan sitta ned och ta en kaffe och chokladbit eller köpa med dig en tårta hem för att dela med hela familjen.

Marabou

Den här fabriken har fått många att glömma sina problem och livat upp miljoner barns lördagar. Marabou tillhör en större internationell koncern men Marabou är det inhemska märket som får svenska munnar att vattnas. Smaken har inte förändrats sedan 1957 och det har tillkommit många varianter under året. Marabou är också duktiga på att komma med nya smakar under begränsad tid, varav några har blivit så populära att de har blivit kvar.

Chokladkurs

Om du är verkligen intresserad av choklad kan du gå en kurs för att lära dig hantera råvaran själv. Alla kan nog smälta blockckoklad i micron men riktig choklad ska tempereras för att få rätt konsistens. På en kurs får du lära dig grunderna i att temperera choklad, att göra praliner och hur du dekorerar med choklad. Olika typer av choklad, olika kakaohalter och olika bakverk kräver en viss typ av hantering för att bli bra. Efter kursen kan du imponera på alla dina vänner genom att bjuda på hemmagjorda praliner till kaffet.