Dryck till choklad

Några chokladpraliner kan vara ett utmärkt sätt att avrunda en måltid men det kan vara en utmaning att hitta en dryck som passar till.

Chokladpraliner till kaffet är ett säkert kort. Men chokladkonfekten kan också med fördel ersätta den traditionella efterrätten och det kan då vara trevligt att servera ett glas vin. Men det kan vara en utmaning att hitta det rätta vinet till chokladen. Det finns många förutfattade meningar om kombinationen vin och choklad men det behöver inte vara så svårt. En enkel tumregel är att ju mörkare och bittrare chokladen är desto fylligare och starkare bör vinet vara. Till mjölkchoklad och vit choklad kan ett lättare vin med fördel serveras. Mörk choklad kombineras däremot gärna med ett fylligt starkvin.

Våga experimentera

Men det finns inga bestämda regler, det gäller att prova sig fram och vara kreativ. Har chokladen olika fyllningar blir det extra svårt att hitta den rätta kombinationen. Om chokladen innehåller apelsin eller körsbär kan det vara gott med ett riktigt sött starkvin. Har den kryddiga inslag, som pepparmint eller chili, kan ett kraftigt rödvin som en Zinfandel passa utmärkt. För en riktigt festlig avslutning är ett glas champagne med några bitar vit choklad det perfekta valet.

Varför inte anordna en vinprovning och jämföra både viner och olika choklad. Läs mer här för att se hur du kan ordna en vinprovning med dina vänner.